Proiectul “Impreuna suntem o voce!” co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Conferinte

Conferinta nationala “Impreuna suntem o voce!” – Bune practici europene, in integrarea persoanelor cu autism; nevoia de dialog interinstitutional si de cooperare

In perioada 14-16 aprilie 2014, Fundatia Romanian Angel Appeal si Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA), in parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a Camerei Deputatilor a desfasurat la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, conferinta nationala “Impreuna suntem o voce!”.
Conferinta a prezentat si dezbatut, cu participarea unor specialisti din mai multe tari europene, modele de interventii si metodologii aplicate care si-au dovedit eficienta in integrarea scolara si sociala a persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA). La eveniment au participat peste 180 de persoane, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, autoritatilor nationale si locale, organizatiilor neguvernamentale de profil, reprezentanti ai presei. Conferinta s-a bucurat de o larga reprezentare a persoanelor afectate de autism. Deschiderea evenimentului a fost marcata printr-un concert de pian sustinut de Mara Pruna, iar deschiderea lucrarilor a fost punctata de discursurile unor persoane adulte cu autism, care au impartasit din experienta lor privind accesul la servicii .
Evenimentul a facut cunoscute publicului si reprezentantilor institutiilor de stat cu putere de decizie, modele de bune practici identificate in cadrul vizitelor de studiu efectuate in lunile februarie, martie si aprilie 2014, in 4 tari europene: Marea Britanie, Finlanda, Norvegia si Elvetia.
Modelele de integrare a persoanelor cu autism din cele 4 tari vizitate, desi cu diferente punctuale, de la tara la tara, datorate legislatiilor dar si mentalitatilor si specificului national, prezinta aspecte generale comune in abordarea integrarii scolare si sociale a persoanelor cu TSA :

– independenta/autonomia persoanei adulte cu dizabilitati, ca obiectiv central,
– legislatie cuprinzatoare, stabila si aplicata in ceea ce priveste asigurarea serviciilor de sanatate, sociale si educationale,
– acces egal la servicii publice specializate de sanatate, educatie si asistenta sociala,
– servicii in concordanta cu nevoile persoanei, asigurate pe tot parcursul vietii, cu evaluarea continua a relatiei nevoi-servicii,
– educatia oferita intr-un mediu adaptat continuu la nevoile specifice ale individului,
– eforturi sustinute ale structurilor scolare pentru integrarea treptata a persoanei cu dizabilitati (autism) intr-un mediu scolar/social normal,
– finantarea serviciilor din bugetele publice ale autoritatilor locale dar si de la bugetul de stat,
– subcontractarea, de catre stat, a serviciilor de interventie/educatie, catre prestatori privati (fundatii recunoscute de utilitate publica), cu experienta si infrastructura potrivite.

Conferinta a oferit un cadru de dezbatere interinstitutionala cu privire la stadiul actual al prevederilor legislative in România referitoare la persoanele cu autism, la serviciile pentru persoanele cu autism si la integrarea scolara si sociala a persoanelor cu autism din tara noastra.
Pe durata celor 3 zile, o expozitie cu desene ale copiilor cu autism a fost gazduita de complexul expozitional din cadrul Palatului Parlamenului si deschisa publicului larg.
Pentru mai multe informatii puteti consulta
Agenda conferintei, Prezentarile din cadrul conferintei